Hur tänker vi kring material vid företagsinredning?

Tips inför materialval

Materialen vi väljer att inreda med påverkar vår upplevelse av rummet. Det är bra att tänka på både utseende och funktion och gärna välja ett material som är både snyggt och praktiskt.  

Det är viktigt att materialen samspelar med företagets varumärke. Om företaget tycker att det är viktigt att arbeta med hållbarhet bör man kanske fokusera på att använda återvunna material. Om företaget rentav arbetar med produktion av ett visst material, så kan man använda detta som ett återkommande inslag i inredningen.  

Balans mellan funktion och utseende 

Det gäller att prioritera både funktionen och att materialen visar vilken känsla företaget vill förmedla. Vissa material kan symbolisera exklusivitet, medan andra signalerar miljömedvetenhet. Vissa material kan upplevas mjukare och andra hårdare. En och samma möbel kan uttrycka helt olika saker, beroende på om den är gjord av trä, plast eller metall.  

Att blanda material med olika texturer kan skapa en fin variation och livfullhet i rummetMan kan kombinera blanka, mattasläta ytor och ytor med struktur. Det gäller att hitta en balans mellan olika varianter av de material man mixar. Att använda ett fåtal olika typer av träslag kan göra att helheten hänger ihop på ett snyggt sätt. Om man kombinerar alltför många olika träslag kan det dock få motsatt effekt och rummet kan kännas spretigt. 

Här är några för- och nackdelar med olika typer av material: 

Trä 

Förnybart och lätt material som det finns gott om i vår närhet. En nackdel är att trä kan expandera eller spricka. 

Sten 

Tåligt och tidlöst material. Det kan vara relativt dyrt beroende på vilken variant man väljer och vart det ska användas. 

Glas 

Kan återvinnas hur många gånger som helst. Det är dock ett relativt tungt och bräckligt material. 

Plast 

Kostnadseffektivt, flexibelt och kräver lite underhåll. Plast är dock inte lika klimatsmart som andra material. 

Metall 

Återvinningsbart, hållfast och har lång livslängd. Kan ibland vara relativt dyrt jämfört med andra material. 

Textil 

Finns många varianter med olika egenskaper. Naturfiber kommer från växter eller djur. Konstgjorda fibrer tillverkas av olja, vilket är sämre för miljön. 

 

Olika varianter av ett material kan skilja sig mycket i pris, kvalitet och hållbarhet. Dyrare material ser i många fall mer exklusiva ut och har ofta högre kvalitet än billigare alternativDet behöver dock inte alltid vara bättre att välja det dyraste alternativet. Man bör väga in flera faktorer i materialvalet, som underhåll, hur slitstarkt och miljövänligt det ska vara och vilken yta det ska användas på. I offentliga miljöer och arbetsplatser slits material ofta mer än de gör i en hemmamiljö. 

 

Vill ni ha råd om materialval till företaget? 

Brand Design Studios erbjuder en helhetslösning på inredningen till företag som värdesätter sin identitet, funktion och hållbar inredning. Vi har nyckeln till företagets rumsgestaltning och ger svar på vad som är viktigt mellan tak och golv i lokalerna. Detta är vi mästerliga på. 

Vill du veta mer om oss?
Hör av dig så kan vi talas vid.
kontakt Tina Edenvik
mobil 070-603 98 25 »
e-post klicka här »
Linked in klicka här »